За контакти,въпроси и мнения:
gdnews@fabrichno.com

петък, 25 декември 2009 г.

Честито Рождество Христово!


Екипът на GD news ви пожелава светли Коледни дни, здраве, радост и изобилие!



Легендата за Рождество



Много и различни чужди завоеватели държали под робство юдейския народ през последните столетия преди Рожество Христово. Само вестта за скорошната поява на Спасителя – Исус Христос, донесена от пророците, крепяла хората.

Когато наближило времето Дева Мария да ражда, римският император Август решил да направят преброяване на населението по местонахождение на родовете. И Мария заминала с Йосиф за град Витлеем, център на Давидовия род, от който произхождал Йосиф. Пристигналите там обаче били толкова много, че Йосиф и Мария нямало къде да се подслонят. Двамата отишли в една пещера край града, където през нощта Мария родила сина си. Тя го повила в пелени и го сложила в яслите, които осел и вол стопляли с дишането си.

Първата вест за великото събитие получили пастирите, които видели на небето сияние и ангел Божи им казал: „Не бойте се! Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци! Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ. И ето ви белег: ще намерите младенец повит, лежащ в ясли.” Думите на ангела подели множество небесни сили, които пеели „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” После пастирите се отправили към Витлеем и открили лежащия в ясли младенец, за когото тръгнали да разказват на хората.

За появата на младенеца научил Йерусалимският цар Ирод и се уплашил за престола си. Йосиф получил видение, в което ангел го предупредил да бяга в Египет, защото Ирод замисля да погуби Исус. Така светото семейство отвело Исус Христос в Египет. При появата на младенеца идолите на Египет паднали и се разбили. 

Когато Ирод разбрал, че младенецът не може да бъде открит, заповядал да избият всички деца от мъжки пол под две години, които живеят във Витлеем и околностите му. Този ден се отбелязва от църквата на 29 декември.


А в деня на Рождество Христово църквата пее:

„Днес Девица ражда Предвечния, а земята предлага пещера на Непристъпния; ангели заедно с пастирите славословят, а мъдреци по звездата пътешестват; защото заради нашето спасение се роди младо отроче – Праведният Бог”!



Както Възкресение Христово, така и Рождество Христово се празнува три дни.


Днес празнуват: Христо, Христина, Кристина, Кристиян, Божан, Божана, Божин, Божил. Честито