За контакти,въпроси и мнения:
gdnews@fabrichno.com

вторник, 29 декември 2009 г.

20 години от възстановяването на имената празнуваха мюсюлманите в Гоцеделчевско


20 години от възстановяване на майчините имена празнуваха днес мюсюлманите от Гоцеделчевския регион. Жителите на село Брезница отбелязват днешната дата като празник на селото. В изключително разнообразната музикална програма участие взеха предимно местни фолклорни самодейни групи и изпълнители.

Да честват днешния ден като трети байрам е спонтанно решение на мюсюлманите в Гоцеделчевско от събитието на 29 декември 1989 година. От тогава с решение на Министерски съвет, на мюсюлманите в България бяха възстановени майчините имена и право на изпълнение на религиозните обреди, забранени от предходния комунистически режим. Тогава преобладаващото мохамеданско население реши датата да се чества и като празник на селото.

Празникът започна още снощи, с популярният тук селски турнир по шах. Въпреки символичния награден фонд, голям интерес предизвика и младежкият турнир по футбол на малки врати. Да се борят за приза бяха сформирани 7 квартални отбора. Като апогей на празника в Брезница е народното веселие на площада. С изпълнения на детския фолклорен ансамбъл започна музикалната част от празника. Още няколко музикални състава, гордост за селото, поддържаха празничното настроение през целия ден. Да уважат празника на Брезница днес тук бяха и депутатите Алиосман Имамов, Муса Палев, както и областни и местни лидери на ДПС.