За контакти,въпроси и мнения:
gdnews@fabrichno.com

петък, 16 октомври 2009 г.

Районният мюфтия: Ако не получим пари за джамията до края на другата седмица, ще започнем кампания за събиране


След като миналата седмица стана ясно, че от правителството ще отпуснат 10 000 лв. за ремонт на джамията в Благоевград, към момента все още няма преведени средства. По думите на районния мюфтия Айдън Мехмед ако до другия петък не бъдат преведени пари, ще се наложи да започне кампания за набиране на необходимата сума. Припомняме, че джамията в Благоевград бе засегната от пожар в съседен магазин „За 1 лв”.

„Времето ни притиска и сградата на джамията се руши още повече от тези валежи, може да се наложи да започнем кампания за набиране на средства сред мюсюлманите от цялата област”, каза за GDNEWS Мехмед. По думите му от Община Благоевград са им поискали документи, които те са предоставили още в понеделник, но до момента няма отговор. От Общината са ги уверили, че щом документите пристигнат в София ще им бъдат преведени парите. Поради непрекъснатите валежи и влошаващото се време е изпратена аварийна група, която да укрепи временни джамията. По време на пожара се наложи благоевградските огнеборци да разбият около 4 м. покривна конструкция, за да предотвратят разрастването на пожара към джамията.

От две години в джамията всеки петък вярващите се събират за молитва, тъй като това е единственото място в Благоевград, където е възможно да се провеждат срещите. Джамията в областния център на Пиринско е на два етажа, като първият се използва за молитви, а вторият е канцелария, където се провеждат приемните дни. „Приемен ден имаме в сряда, тъй като нашата централна администрация е в Гоце Делчев и така улесняваме живота на хората”, каза Мохамед.

GDNEWS