За контакти,въпроси и мнения:
gdnews@fabrichno.com

вторник, 20 октомври 2009 г.

Манчо Панюков отказа да говори пред съда за убийствата


След като Окръжният съд в Благоевград даде ход на делото срещу убиеца от село Осиково Манчо Панюков, днес започна и разпита на свидетелите. Съдебният състав с председател Иво Харманлийски остави без уважение и трите искания на адвоката на защитата - Красимир Дуков, за които E79 вече информира – делото да се гледа при закрити врати, обвиняемият да не присъства на разпита на свидетелите и делото да се гледа при съкратено съдебно следствие.
Преди да започне разпита на свидетелите на обвиняемия бе дадена възможност да обясни действията си, но той отказа да възползва за момента от нея.
В изчетения от прокурор Роза Мавродиева обвинителен акт бяха посочени и всички подробности около извършеното на 4 февруари тройно убийство и палеж. Припомняме, че тогава Манчо Панюков преряза гърлата на двете си деца и запали къща, при което загина и съпругата му Биляна Панюкова. Докато слушаше всички подробности, майката на убитата не спря да плаче в съдебната зала.
От обвинителния акт стана ясно, че Биляна и Манчо Панюкови са сключили брак през 1988 година. Две години поред Манчо нямал работа и бил издържан от родителите на съпругата си. През това време продал златото на жена си и колата си. Според събраните доказателства обичал да пие и да се бие, поддържал и извънбрачни връзки. Често пред всички подсъдимият заявявал, че ще заколи децата си. Семейство Панюкови отишли да живеят в Гоце Делчев, след което Биляна се върнала в Осиково. Разказала на майка си, че се е скарала с Манчо и че го напуска, докато си намери работа, но може да вижда децата. Тогава детеубиецът взел решение да извърши убийството. Купил на малкия си син Иво телефон и му казал да го даде на майка си, после купил 6 литра бензин, взел и нож. Малко преди убийството Манчо отишъл в местно заведение, където пил водка и черпил всички в заведението. През това време говорил три пъти с Биляна и я увещавал да се съберат. Съпругата му обаче отказала да се съберат, докато не си намери работа. „По-добре всички да не са живи, щом няма да са заедно”, казал тогава убиеца, цитиран в обвинителния акт.
През това време в къщата, където се разиграла трагедията, се били събрали всички роднини, а убиецът тръгнал с децата от заведението, като носел със себе си тубите с бензин. Манчо влетял в стаята и започнал да разлива бензина по пода и хората. „Децата ще заколя, а вас ще изгоря”, казвал той. Децата избягали уплашени, а той тръгнал след тях, хванал родния си син Иво и го заклал, след което направил същото и с братчето му Едиян. През това време дядото Мурад, търсейки маркуч, за да угаси пожара, се спънал в трупа на малкия Иво. След като не успял да намери подпалената си жена Биляна, за да я убие, Манчо избягал в гората. Отишъл над село Скребатно и се скрил в постройката, където бе намерен заспал на следващия ден от полицията.
Въпреки всички усилия на лекарите, Биляна почина на 3 април от тежките си изгаряния. По думите на прокурора обвиняемият няма психично заболяване и е бил наясно с действията си.
Пред съда почерненият баща на Биляна и дядо на закланите деца - Мурад Парапанов, заяви, че те не са знаели за проблемите в семейството на дъщеря им. Манчо е връзвал Биляна гола на гробище и я давил в язовир, но разбрали по-късно за това.
Делото продължава с разпит на останалите свидетели