За контакти,въпроси и мнения:
gdnews@fabrichno.com

петък, 16 октомври 2009 г.

Митничари са замесени в нелегален внос на тютюн за 3 000 000 лева


Служители от Областната полицейска дирекция в Благоевград са разрили митническа контрабанда на фирма, ощетила държавната хазна с 3 000 000 лева.

Чрез задействан фиктивен митнически режим "входен транзит", дружеството в Благоевград е внесло нарязан тютюн, готов за производство на цигари, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Благоевград.

В митиническите декларации фирмата, вносител на тютюна, е отразила неистински тарифен номер на стоката, с цел неплащане на ДДС и акциз.

Срещу собственика на дружеството и още четирима негови подчинени са образувани наказателни производства. Имената на нарушителите засега не се съобщават.

По непотвърдени от полицията данни, фирмата, реализирала контрабандата на тютюн е "Проминвест", собственици на която са баща и син Милчо и Ангел Янудови. През лятото на миналата година фирмата на Янудови - "Проминвест", е внесла чрез митническа измама тир с близо 10 тона тютюн от Македония през ГКПП-Златарево.

В официалните документи внесеният тютюн бил деклариран от Янудов и пълномощника на дружеството-Георги Донков, като необработен, с цел неплащане на акциз, митни сборове и ДДС, се сочи в наказателното постановление на благоевградската митница. Дружеството имало и друг внос на тютюн от Македония, също 10 тона.

Според митничеките инспектори в Благоевград, фирма "Проминвест" е декларирала неверни данни в декларация при обмитяване на стоката. Проверка доказва, че внесеният от Македония тютюн е бил обработен напълно, а не суров, както се твърди в документите. Внесеният от Македония тютюн е бил годен за директно производство на цигари, сочат митническите инспектори пред съда.

Окръжният прокурор в Благоевград Елка Атанасова потвърди, че наказателни преписки са заведени срещу Милчо и Ангел Янудови. Тя обаче заяви, че в аферата са замесени и митнически служители, срещу които се води разследване за длъжностни престъпления.

GDNEWS