За контакти,въпроси и мнения:
gdnews@fabrichno.com

събота, 24 октомври 2009 г.

Ремонтират бароковата сграда на музея в Гоце Делчев


Единствената барокова сграда в областта – тази на Районен музей - Гоце Делчев, ще бъде ремонтирана по проект „Трансгранично сътрудничество България – Гърция”. Проектът предвижда цялостен вътрешен ремонт на сградата на Районния исторически музей и се подготвя от Община Гоце Делчев.

Изцяло ремонтирани и освежени ще бъдат външната фасада и покривът на музея. Ще бъдат направени и значителни вътрешни подобрения. Новият начин на излагане и осветление на експонатите ще даде възможност да се изложат допълнително още интересни експонати, които в момента са на склад поради липса на пространство.

Музеят в Гоце Делчев е единствената запазена барокова сграда в Благоевградска област и е архитектурна ценност за Пиринския край. Реализирането на проекта ще даде възможност за нейното опазване.

Той ще бъде реализиран по програма „Трансгранично сътрудничество България” - Гърция по проект "Опазване на културното наследство" на ЕС. Партньор в проекта е съседната гръцка община Като Неврокопи. Проектът ще бъде финансиран на 85% от Европейски фонд за развитие, а 15% ще бъдат осигурени от националния бюджет. Според правилата на програмата Община Гоце Делчев няма финансов ангажимент към проекта.