За контакти,въпроси и мнения:
gdnews@fabrichno.com

неделя, 4 октомври 2009 г.

Диана Добрева поставя спектакъла Медея на благоевградска сцена


Авторският спектакъл на Диана Добрева "Медея" ще бъде представен в Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград. Представлението се усеща първо с кожата - така е пожелала да бъде създателката му, актрисата Диана Добрева, която след седем сезона в трупата на Маргарита Младенова и Иван Добчев си позволи "антракт", за да гради международна кариера в киното.

На тазгодишния фестивал в Кан излезе филмът на режисьорката Нора Хопе "Горгомеш", копродукция на Германия, Франция и Италия, където в главните роли се изявяват нашата Диана и един от коронните изпълнители на Кустурица - Мики Манойлович. Проектът "Медея" обаче не е накърнен от интернационалната заетост на своята авторка, защото от години зрее в съзнанието й. "Дописвайки" текстове на Овидий, Хайнер Мюлер, Хорхе Луис Борхес и сръбския поет Владо Попа, Диана Добрева е направила представление, което атакува сетивата и удря право в сърцето. Всяка сцена в него е изваяна като антична скулптура, за да разкаже класическия мит по нов начин, без да измисля друга история, но и без да "замесва" Еврипид.

"Медея" на Диана Добрева е почти магично зрелище, което започва с бълнуване на ръба между съня и реалността. То е впечатляваща визуална ретроспекция на битката на Язон за Златното руно и любовта му с колхидската принцеса на кораба (самата Диана Добрева и дългокосият Филип Аврамов), преди да стигнат бреговете на Гърция. Като в хипнотично видение героите в началото говорят на странен език - но това не е старогръцки, а български, произнасян наобратно, както децата шифроват думите си. Когато пък Медея потъне в пода, от другата страна на сцената се появява нейна двойничка на принципа на ефектите в киното. И чудесата за зрителите не свършват дотук.

Със събуждането на Медея след изневярата на Язон се развихря истинската трагедия. Диана Добрева признава, че е изгледала доста от възможните образци - филмите на Пазолини, на Ларс фон Трир и парижки спектакъл с голямата Изабел Юпер, за да се оттласне от тях.


Любовта като крайно състояние, граничещо с обсебване от демони, и измяната като предателство по отношение на общия път, който са поели двама души, са опустошителните емоционални доминанти в постановката на Добрева. Освен нея и Филип Аврамов в спектакъла участват Вилма Карталска, Даниел Димов и децата Константин и Екатерина. Сенографията и костюмите са на Марина Додова, музиката - на Петя Диманова, хореографията на Татяна Соколова. Историята на Медея, до която малцина дръзват да се докоснат и в по-зрял етап от творчеството си, е режисьорски прощъпалник на талантливата актриса.

Сценографията и костюмите са на Марина Додова, музиката е на Петя Диманова, хореографията е дело на Татяна Соколова. В спектакъла участват актьорите Диана Добрева, Филип Аврамов, Вилма Карталска, Даниел Димов и децата Константин и Екатерина.

Представлението ще бъде играно утре от 19:00 часа.